وزوزگوش (  Tinnitus  )

وزوز گوش صداهایی در سر یا گوش است که ارتباطی به اختلالات روانی نداردو صدا ممکن است هر جایی در سر، یک یا هر دو گوش شنیده شود.
شماصدای زنگ، وِزوِز (صدای زنبور)، فشفش، جیرجیر یا سوت دائمی را به صورت 24 ساعت در روز در گوشتان تصور کنید!!!:
این صدا ها وزوز گوش (Tinnitus) نامیده میشود.
وزوز گوش یا سوت گوش ممکن است متناوب یا پیوسته شنیده شود و بلندی صدای وزوز هم میتواند متغیر باشد. وقتی که نویزهای محیطی کم هست، اغلب بدترهم میشود، بنابراین شما ممکن است شبها هنگامی که در اتاق خوابِ ساکت، سعی میکنید بخوابید،بیشتر به وزوز توجه می کنید.
اغلب هیچ فرد دیگری به غیر از شما این صدا را نمیشنود، علت آن هم این است که صدای وزوز منشاء خارجی ندارد.
وزوز گوش یا احساس صدای زنگ در گوشها میتواند به دلایل مختلفی بوجود آید. جالب است بدانید وزوز به خودی خود بیماری نیست ولی ممکن است نشانه ای از بیماری دیگری باشد .
چه عواملی باعث احساس صدای زنگ در گوش میشوند؟
علت وزوز گوش ممکن است بدلیل آسیب به سلولهای موئی در گوش داخلی شما باشد . این آسیب، سیگنالهایی که سلولهای موئی به مغز شما میفرستند را تغییر میدهد. وزوز ممکن است موقتی یا دائمی باشد ویا ممکن است تا پایان عمر همراه شما باشد.

پیر گوشی:

در بیشتر افراد، با بالا رفتن سن شنوایی بدتر میشود. این فرایند معمولا از حدود 60 سالگی شروع میشود و هر دو گوش را تحت تاثیر قرار میدهد. فرد در شنیدن صداهای دارای فرکانس بالا مشکلاتی دارد.
صداهای بلند: صداهای بلند یکی از علتهای اصلی وزوز گوش هستند. این صداها ممکن است همان صداهایی باشد، که شما هر روز میشنوید یا ممکن است صدایی باشد که فقط یکبار در معرض آن قرار گرفته اید . این صداها ممکن است شامل صداهای کنسرت و رویدادهای ورزشی تا صدای بلند موتورها و ماشینها باشد. آنها میتوانند یک یا هر دو گوش را تحت تاثیر قرار داده و باعث کم شنوایی و درد شوند. آسیب ممکن است دائمی یا موقت باشد.

جرم گوش خیلی زیاد:

بدن شما موادی برای گیرانداختن گرد و خاک و محافظت از گوش تولید میکند. اگر این مواد بصورت خودبخودی از گوش خارج نشوند و خیلی روی هم انباشته شوند، ممکن است منجر به صدای زنگ یا کم شنوایی شود. پزشک میتواند جرمها را از گوش شما خارج کند.

نکته بسیار مهم:

به منظور خارج کردن جرم گوش از کانال گوش به هیچ عنوان نباید از گوش پاک کن استفاده کرد

داروهای خاص:

داروهای تجویزی و همچنین داروهای بدون نسخه پزشک میتوانند باعث صدای وزوز یا تشدید آن در یک یا هردو گوش، شوند. این داروها شامل آسپرین، دیورتیکها، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، داروی حاوی ماده کنین (برای درمان مالاریا)، آنتی بیوتیکهای مشخصی (پلی میکسین بی، اریترومایسین، وانکومایسین، نئومایسین)، داروهای ضدافسردگی و داروهای مربوط به بیماران سرطانی هستند. معمولا با دوز بالاتر، احتمال بوجود آمدن مشکل بیشتر میشود. اغلب با قطع دارو، نشانه های وزوز گوش هم از بین میرود. اگر فکر میکنید که ممکن است به علت مصرف دارویی خاص به وزوز گوش دچار شده باشید حتما” در اولین فرصت به پزشکتان مراجعه کنید ولی بدون دستور پزشک مصرف دارو را قطع نکنید.

عفونتهای گوش و سینوس:

ممکن است زمانی که به سرماخوردگی مبتلا شده اید، متوجه وزوز در گوشهای خود شوید، در این صورت احتمالا وزوز ناشی از عفونت گوش یا سینوس میباشد که شنوایی شما را تحت تاثیر قرار داده و باعث افزایش فشار در سینوسها میشود. توجه کنید این موارد نباید زیاد به طول بیانجامد، در صورتی که ناراحتی شما بعد از یک تا دو هفته بهتر نشدحتما به متخصص گوش حلق وبینی مراجعه کنید.

مفصل TMJ:

اختلال در عملکرد فک یا مفصل میان فک تحتانی و استخوان گیجگاهی (TMJ) میتواند باعث وزوز گوش شود. ممکن است هنگام جویدن یا صحبت کردن، در این مفصل فشار یا درد احساس کنید. این مفصل به همراه گوش میانی بصورت اشتراکی از برخی از اعصاب و رباطها استفاده میکنند.پزشک میتواند اختلالات TMJ را درمان کند و به شما کمک کند که صدای وزوز یا زنگ گوشتان بدتر نشود.

فشار خون:

فشار خون بالا و عواملی که آن را در کوتاه مدت بالا میبرند مانند استرس، الکل و کافئین. سفت شدن سرخرگها نیز میتوانند چنین حالتی ایجاد کند. در این صورت رگهای خونی نزدیک به گوش میانی و گوش داخلی شما تنگتر شده، جریان خون قویتر و به نظرصدای وزوز بلندتر شنیده میشود.
دیگر مشکلات پزشکی: این مشکلات شامل تغییراتی در استخوانهای گوش داخلی شما، بیماری منیر یا صدمه دیدن سر و گردن است.

وزوزگوش درجوانان:

وزوز گوش در افراد بالای 40 سال شایع است، اما در افراد جوان به علت استفاده زیاد از MP3 وهنزفری یا بلندگوها، به تدریج در حال شایع شدن است.

انسداد گوش:

انسداد کانال گوش به دلیل تجمع جرم گوش، عفونت ویا در موارد خیلی نادر تومور خوش خیم عصب شنوایی و وستیبولار هم ممکن است باعث وز وز گوش شوند.
بیماری منییر، که گوش داخلی را تحت تاثیر قرار میدهد.
اتواسکلروز:یک بیماری که منجر به سفت شدگی استخوانچه های کوچک گوش میانی میشود.

علل شایع وزوز گوش:

شایعترین علت وزوز گوش قرار گرفتن طولانی مدت در معرض سر و صدای بلند درطول زمان است.
بیش از 90 درصد افراد مبتلا به وزوز گوش درجاتی از کم شنوایی به علت در معرض صداهای بلند قرار گرفتن را دارند.
صداهای بلند باعث آسیب دائمی به سلولهای موئی حلزون در گوش داخلی میشوند.
نجارها، خلبانها، موزیسینهای راک، کارگران حفاری، آهنگرها، صافکارها، تراشکارها و افرادی که با دستگاههای چمنزنی، ارههای موتوری و اسلحه کار میکنند یا زمان طولانی به موسیقی با صدای بلند گوش میدهند، در معرض ابتلا به وزوز گوش هستند.
دقت کنید اگر حتی یک بار هم در معرض صداهای خیلی بلند و ناگهانی قرار گیرید، ممکن است وزوز گوش شما آغاز شود.
بیماریهای دیگر: بیماریهای دیگری از قبیل بیماریهای قلبی عروقی، مشکلات مربوط به گردش خون، کم خونی، حساسیتها (آلرژیها)، کم کاری غده تیروئید، بیماریهای اتوایمون و دیابت.
مشکلات مربوط به گردن یا فک، از قبیل سندروم مفصل میان فک تحتانی و استخوان گیجگاهی .

تشخیص علت وزوز گوش:

پزشک شما برای تشخیص علتهای احتمالی وزوز، ابتدا سر، گردن و گوشهای شما را معاینه و ارزیابی میکند. این ارزیابیها شامل موارد زیر است:
ارزیابی شنوایی: قسمتی از این ارزیابی تست شنوایی سنجی یا همان نوار گوش است.

حرکت:

پزشک شما ممکن است از شما درخواست کند که چشمهایتان را حرکت دهید، فکتان را محکم ببندید، گردن، بازوهایتان را حرکت دهید. اگر وزوز شما تغییر کرد یا بدتر شد ممکن است به وجود یک بیماری نهفته که نیاز به درمان دارد پی ببرد .

تصویربرداری پزشکی:

با توجه به علتهای احتمالی وزوز گوش، پزشک شما ممکن است تشخیص دهد، که شما نیاز به تصویربرداری پزشکی از قبیل سی تی اسکن (CT) یا اِم آرآی (MRI) دارید.
توجه داشته باشید در هنگام مراجعه به متخصص جهت بررسی وزوز گوش خود حتما به بهترین شکل ممکن جنس صدای وزوز را برای پزشک خود بازگو کنید چون فرکانس صدایی که شما در گوش یا سرتان میشنوید، در تشخیص علتهای احتمالی وزوز کمک شایانی به متخصص خواهد کرد .

برخی از حالت های مختلف وزوز گوش:

صدای تق تق:

انقباض عضلات گوش و اطراف آن میتواند، باعث صداهای تقتق مانندی شود. این صدا شبیه صدایی است، که شما هنگام شلیک تفنگ میشنوید.
وِزوِز: معمولا منشاء عروقی دارد، شما ممکن است هنگامی که ورزش میکنید یا تغییر وضعیت میدهید صداهای مواجی را بشنوید، مانند وقتی که دراز میکشید یا از جا بلند میشوید.
ضربان قلب: مشکلات عروقی، از قبیل فشار خون بالا، اتساع عروق یا تومور و انسداد مجرای گوش یا شیپور استاش میتواند باعث تقویت صدای ضربان قلبتان در گوشهایتان شود.

صدای بم:

بیماری که میتواند باعث احساس صدای بم (فرکانس پایین) در یک گوش شود، بیماری منییر است. شدت وزوز گوش ممکن است قبل از حمله سرگیجه خیلی بلند شود.

سایر صداها:

سفت شدن استخوانچه های گوش میانی (اتواسکروز) میتواند باعث احساس صداهای بمی شود، که ممکن است دائمی باشند یا در گاهی اوقات شنیده شوند. جرم گوش، جسم خارجی یا موهای داخل مجرای گوش ممکن است با پرده گوش تماس داشته باشند و باعث صداهای مختلفی شوند.

درمان وزوز گوش:

برای درمان وزوز گوش روشهای مختلفی وجود دارد. اگر وزوز گوش شما نشانهای از یک بیماری باشد، اولین اقدام، درمان آن بیماری است.
اگر وزوز گوش بعد از درمان از بین نرود یا اگر ناشی از در معرض صداهای بلند قرار گرفتن باشد، درمانهای غیر دارویی توصیه میشود، که ممکن است به کاهش یا پوشاندن (ماسک کردن) صدای ناخواسته گوش کمک کند.
گاهی اوقات وزوز گوش بدون هیچ مداخله ی پزشکی از بین میرود.
استفاده از سمعک مناسب وزوز گوش را حذف میکند .
اگر وزوز گوش شما همراه با کم شنوایی باشد، احتمالا” استفاده از سمعک میتواند برای شما سودمند باشد. ساده ترین روشی که سمعک میتواند به شما کمک کند، کاهش توجه شما به وزوز با مقدار کمی تقویت کردن صداهای محیطی است.
در این حالت، مغز شما به جای تمرکز روی صدای وزوز گوشتان، روی صداهای محیطی که شما میشنوید، تمرکز میکند. همچنین سمعک میتواند از طریق مشارکت بیشتر شما در گفتگوهای چند نفره و موقعیتهای اجتماعی بوسیله تقویت صداهای گفتاری به کنترل وزوز گوش شما کمک کند.
تقویت صداهای گفتاری به شما کمک میکند تا به جای تمرکز روی صدای وزوز، روی صدای فرد، صدای تلویزیون یا هر صدای دیگری که مایل هستید به آن گوش دهید، تمرکز کنید. اگر این صداها کمی بلندتر از وزوز گوش شما باشند، وزوز گوش شما سرکوب شده و دیگر ناراحتی برای شما ایجاد نمیکند.
محققین در تحقیقات نشان دادند که 94 درصد افراد دارای شنوایی طبیعی هم هنگامی که در محیطهای آرام هستند، وزوز گوش را تجربه میکنند. در این شرایط، مغز شما قادر است تا صداهای آهسته را به طور اتفاقی دریافت کند، صداهایی که ما در محیطهای پرسروصدا به آنها توجه ای نمیکنیم.

اگر شما در کنار کم شنوایی، مبتلا به وزوز گوش هم باشید، قادر نخواهید بود تمام قسمت های صدا های اطراف خود را به درستی دریافت کنید و همین عامل باعث میشود در آن مناطق خاص مغز شما بر روی وزوز تمرکز بیشتری داشته باشد .

بیشتر سمعکهای جدید از نظر فنآوری دارای ویژگی برای کمک به درمان وزوز گوش میباشند. این سمعکها نویز سفید (white noise) یا صداهای دیگری را مستقیم به گوش ارسال میکنند تا نسبت سیگنال به نویز صدای وزوز آزاردهنده کاهش یابد. این نوع از درمان وزوز به یادگیری مغز کمک میکند تا میزان صدای وزوز گوش شما را در زندگی روزمره کاهش دهد. همچنین سمعکهایی که به موبایلهای هوشمند متصل میشوند، میتوانند از طریق اپلیکیشنهای مخصوصی، صداهایی پخش کنند که شما صدای وزوز گوش را کمتر احساس کنید.
همچنین استفاده از سمعک و مولدهای صدا (sound generators) همزمان با دیگر روشهای مهار وزوز گوش از قبیل برنامه های آموزشی، مشاوره و درمان وزوز به روش بازآموزی (TRT) توصیه میشود.

دستگاههای پوشاننده وزوز:

بیشتر افراد از دستگاه های پوشاننده وزوز (tinnitus maskers) استفاده میکنند، وسایلی شبیه به سمعک که صدای خوشایندتر از صدای وزوز پخش میکنند. برخی از پوشاننده های وزوز ترکیبی از سمعک و پوشاننده هستند.

درمان وزوز به روش بازآموزی (TRT):

درمان وزوز گوش به روش بازآموزی بستگی به توانایی مغز در عادت پذیری به سیگنال دارد، برای اینکه وزوز گوش در سطح ضمیر ناخودآگاه فیلتر شود و به سطح درک آگاهانه نرسد.
عادت پذیری نیازی به تلاش آگاهانه ندارد. مردم اغلب به بیشتر صداها از قبیل صداهای دستگاههای تهویه هوا، فن کامپیوتر، صدای یخچال عادت میکنند. وجه اشتراک این صداها این است که این صداها مهم نیستند، بنابراین بلند دریافت نمیشوند و مغز میتواند آنها را غربال کند.
درمان وزوز به روش بازآموزی دو قسمت دارد:
فرد مبتلا به وزوز گوش از طریق مولدهای صدا هر جا که میرود به برخی از صداهای خنثی گوش میدهد.
فرد مبتلا به وزوز گوش در جلسات مشاوره شرکت میکند.
این روش درمانی وزوز گوش 12 الی 24 ماه طول میکشد و احتمال موفقیت با این روش خیلی بالا است.

شناخت درمانی:

این روش درمانی نوعی مشاوره است که به فرد کمک میکند تا عکس العمل وی نسبت به وزوز گوش اصلاح شود. زمانی که این روش بهمراه دیگر روشهای درمانی از قبیل پوشاننده ها یا دارو درمانی اجرا می شود، نتیجه بهتری حاصل میشود.

بیوفیدبک:

این روش درمانی وزوز گوش شیوه ای آرامبخش برای کنترل استرس از طریق تغییر در عکس العمل فرد به وزوزگوش است. در برخی افراد مشاهده شده که این روش به کاهش وزوز کمک میکند.

درمان دندانپزشکی:

برخی از متخصصین معتقدند که وزوز گوش میتواند به علت اختلال در مفصل میان فک تحتانی و استخوان گیجگاهی (TMJ) بوجود آید، ناحیه ای که استخوان فک به سر (جلوی گوش) متصل میشود .
آنها اظهار میکنند که درمان دندانپزشکی ممکن است که وزوز گوش را کاهش دهد، به علت اینکه عضلات و اعصاب مربوط به فک دقیقا به اعصاب و عضلات گوش متصل هستند.

کاشت حلزون:

دستگاه کاشت حلزون اغلب برای درمان کم شنوایی های شدید تا عمیق و عمیق استفاده میشود. همچنین به نظر میرسد که کاشت حلزون به افرادی که وزوز گوش آنها مربوط به کم شنوایی هست کمک میکند، و کم شنوایی این افراد در حد شدید تا عمیق است.
این دستگاه سیگنالهای الکتریکی را از گوش به مغز میفرستد. بااینحال، جراحی کاشت حلزون تنها برای وزوز گوش انجام نمیشود و فقط برای درمان مشکلات شنوایی انجام میشود.

در زندگی خود با وزوز گوش چگونه برخورد کنید:
شما میتوانید با اعمال تغییراتی در زندگی روزمره و محیط اطرافتان باعث شوید که زندگی با وزوز گوش برایتان راحتتر شود.البته اعمال این تغییرات بهتر است به همراه سایر درمانها یا استفاده از سمعک همراه باشد.
شیوه هایی که ممکن است به شما کمک کند:
دانستن عواملی که وزوز را برای شما بدتر میکند:
برخی از افراد گزارش میکنند که غذاها، نوشیدنیها یا داروهای مشخصی میتواند باعث بدتر شدن وزوز گوش آنها شود
توجه کنید همه افراد در اثر استفاده از این مواد غذایی یا دارویی دچار وزوز گوش نمیشوند، بنابراین شما سعی کنید این موارد را در دفتری یادداشت کنید و انهار را مد نظر داشته باشید .

برخی از این مواد غذایی یا دارویی نوشیدنیهای حاوی کافئین از قبیل کولا، قهوه، چای و نوشابه های انرژی زا،الکل،آسپرین،نمک
در برخی از افراد به دلایلی که هنوز برای محققین کاملا روشن نیست، وزوز گوش ممکن است با آشامیدن نوشیدنیهای الکی یا کافئین دار، کشیدن سیگار یا خوردن برخی از غذاهای مشخص بدتر شود.
استرس و خستگی هم به نظر میرسد میتوانند باعث بدتر شدن وزوز گوش شوند.
ترک سیگار، اگر سیگار میکشید:

سیگار کشیدن از دو طریق میتواند باعث بدتر شدن وزوز گوش شود:
1. به جریان خون سلولهای عصبی که شنوایی شما را کنترل میکنند، آسیب میزند.
2.به عنوان محرک در بدن شما عمل میکند. و در این حالت میتواند باعث بلندتر شدن بلندی صدای وزوز در گوشهای شما شود.
گوش دادن به صداهای آرامبخش در سکوت:
وزوز گوش ممکن است شما را در سکوت بیشتر ناراحت کند. بنابراین با رعایت این نکات خودتان کمتر متوجه صدای گوشتان میشوید:
موسیقی آرام گوش کنید.
رادیو گوش کنید.
فن را روشن کنید.
همچنین شما میتوانید به صداهای white-noise گوش دهید. صداهایی از قبیل امواج اقیانوس، بارش باران یا جوی آب روان.

برنامه ریزی برای آرامش روزانه:

وقتی شما برای اولین بار وزوز را تجربه میکنید یا زمانی که وزوز شدیدتر میشود، احساس اضطراب یا ناراحتی طبیعی است. اما استرس و ناراحتی میتواند نشانه های وزوز گوش شما را بدتر کند.
روشهای مختلف آرام شدن (relaxation) را امتحان کنید تا بهترین روش را برای خودتان پیدا کنید. هر 15 دقیقه آرامش عمیق میتواند استرس را کاهش دهد و باعث بهبودی روحی شما شود.
این روش‎های را امتحان کنید:
یوگا
تایچی
مدیتیشن
در روشهایی که معمولا در سکوت انجام میشوند از قبیل مدیتیشن، نویز آرام محیط ممکن است به پوشش وزوز گوش کمک کند، تمرکز شما را بهبود بخشد و صدای وزوز در گوش را کمتر کند.
به اندازه کافی بخوابید
خستگی اغلب باعث بدتر شدن وزوز گوش میشود، صدای آن را بلندتر میکند. اگر وزوز باعث شود که شما خوب نخوابید، این مسئله میتواند باعث بوجودن آمدن یک سیکل ( دوره ) خطرناک شود.

اقدامات لازم برای خواب آرامشبخش:

اتاق خوابتان تاریک و آرام باشد.
اگر اتاق شما خیلی ساکت است، از یک فن یا دستگاه تولید white-noise استفاده کنید.
9 ساعت برای خواب شبانه در نظر بگیرید.
هر روز در ساعت زمانی مشابهای به رختخواب بروید و از رختخواب خارج شوید.
یک عادت روزانه مشخصی قبل از زمان خواب داشته باشید، از قبیل دوش آب گرم قبل از زمان خواب.
مطمئن شوید که تختخواب و بالش شما راحت هستند.
از ورزش، غذا خوردن و نوشیدن الکل 2 تا 3 ساعت قبل از رفتن به رختخواب پرهیز کنید.
ورزش، حداقل 3 تا 5 بار در هفته باعث کاهش استرس میشود وخواب شما را بهتر میکند .
اگر شما تصمیم دارید ورزش کردن را شروع کنید، از پزشکتان یا یک مربی بدنساز برای راهنمایی و شروع سوال کنید. پیاده روی بهترین روش برای شروع است.
عضو گروههای حمایتی شوید:
صحبت با سایر افراد دارای وزوز میتواند به شما کمک کند،در این حالت شما احساس تنهایی نمیکنید. همچنین شما در این گروهها روشهای مختلف غلبه بر وزوز گوش را یاد میگیرید.
سعی کنید با افرادی که از وزوز رنج میبرند و تعدادشان کم هم نیست صحبت کنید .

برخی روشها برای محافظت گوشتان از دنیای پُر از نویز:

هنگامی که از هدفون یا هندزفری استفاده میکنید، میزان ولوم صدا 60 درصد کمتر از کل ولوم باشد. هر بار بیشتر از 60 دقیقه گوش ندهید.
در کنسرتها، رستورانهای خیلی شلوغ، یا دیگر رویدادهای پُر سر و صدا از محافظهای گوش استفاده کنید.
لازم است بدانید زمانی که شما در محیط پر سروصدایی قرار میگیرید که نمیتوانید صدای فرد کناریتان را بشنوید، صدا به اندازه ای بلند است که به راحتی میتواند باعث آسیب شنوایی شده و منجر به بدتر شدن وزوز گوش شما شود .
از محافظ گوش هنگام کار با دستگاه چمنزنی، برفروبی یا ابزارهای صنعتی پرصدا استفاده کنید.
همیشه از محافظ گوش در محیطهای نویزی استفاده کنید.
به وزوز گوشتان عادت کنید،باور کردن این مسئله به نظر سخت میرسد، اما یاد بگیرید که چطور وزوز گوشتان را نادیده بگیرید.

پیشنهادات:

سعی کنید به صدای زنگ یا وزوز توجه نکنید.
خودتان را با کار یا فعالیتهایی که دوست دارید، سرگرم کنید.
یاد بگیرید که کدام تکنیک برای شما مناسب است، به طور مرتب آن را تمرین کنید.
با گذشت زمان متوجه میشوید که به وزوز عادت کرده اید و صدای آن دیگر برای شما ناراحت کننده نخواهد بود .

چگونه از بروز وزوز گوش جلوگیری کنیم:

احتمال ابتلا به وزوز گوش با در معرض صداهای بلند قرار گرفتن، بسیار افزایش می یابد، بنابراین حفاظت از شنوایی مهم و حائز اهمیت است. اگر شما در معرض صداهای خیلی بلند هستید، بهتر است که از محافظهای گوش استفاده کنید یا از منبع نویز دور شوید. همچنین توصیه میشود که از گوشیهای هدفون و هندزفری با صدای بلند و طولانی مدت استفاده نکنید.

جدیدترین درمان های وزوز گوش در سال ۲۰۲۰:

هر روز با بیمارانی مواجه می شویم که به کلینیک مراجعه می کنندو بیان می کنند وزوز گوش چپ یا وزوز گوش راست و حتی دو گوش آنها وزوز دارد و سوت می کشد. متاسفانه این نوع از بیماری زیاد شناخته شده نیست و افراد غیر متخصص در این مراحل سبب می شوند بیماران با مشکل وزوز گوش گمراه شوند و زمان طلایی درمان وزوز از دست می رود. به تمامی این عزیزان باید بگویم طبق اعلام مراجع علمی ،کلینیک وزوز گوش تنها مرجع علمی تایید شده برای درمان وزوز است.
در اواخر سال ۲۰۱۹ روش تحریک الکتریکی مدیولاسیون برای تحریک مستقیم عصب های شنوایی معرفی شد. قبلا هم تحریک الکتریکی استفاده می شد اما تحریک مورد استفاده با جریان ثابت انجام می شد. اما این روش محدودیت های زیادی داشت از جمله:
فرکانس های بالا را خوب پوشش نمی داد
ایجاد سوختگی و سوزش در پوست سر و گوش
ایجاد گیجی و منگی بعد از تحریک
عدم درمان طولانی مدت وزوز گوش
اما با تحقیقات انجام شده بر روی بیش از ۱۰ هزار نفر ،روش جدیدی به نام تحریک متناوب مدولاسیونی معرفی شده است که در این روش قادر هستیم:
حتی تا فرکانس ۲۰ هزار را تحریک کنیم که سبب می شود وزوز های با فرکانس بالاتر را بهتر مهار کند
سبب سوختگی و سوزش پوست سر نمی شود
سبب گیجی و منگی نمی شود. ازاینرو بیمار می تواند بلافاصله بعد از تحریک به کار روزمره خود برسد
در این روش چون تحریک به صورت متناوبی است و تحریک در هر لحظه تغییر ماهیت می دهد سبب می شود کل مغز بیمار و بخصوص کل عصب های شنوایی تحریک شود که در نهایت سبب می شود بهترین مهار ایجاد شود.
برای این روش لازم است بیمار طی ۵ الی ۱۰ جلسه برای درمان زیر نظر متخصص شنوایی شناسی طی یک برنامه درمانی خاص تحریک الکتریکی و صدا درمانی شود که این دو نوع تحریک به طور زیادی سبب مهار وزوز گوش می شود.
باید توجه داشته باشید که بیمارانی که دچار وزوز گوش میشوند در ۳ طبقه قرار می گیرند:
وزوز گوش دارند اما شنوایی آنها نرمال است
وزوز گوش دارند و شنوایی آنها مشکل دارد
وزوز گوش دارند و شنوایی آنها نوسانی است.

حال بر اساس این طبقه بندی برای بیماران یک پرونده درمانی تشکیل می شود و روند درمان برای بیماران شرح داده می شود.
توجه: درمان وزوز گوش نیازمند صبر و حوصله استْ بیماران گرامی باید مدنظر داشته باشند که اگر از لحاظ روحی روانی شخصیتی وسواس یا مضطرب دارند لازم است حتما در حین درمان وزوز گوش زیر نظر روانپزشک باشند.
اقدمات درمانی برای هر گروه متفاوت است که در ادامه به آن می پردازیم:

برای گروه اول دارو تقویتی عصبی و مولتی ویتامین تجویز می شود سپس برنامه صدا درمانی و تحریک الکتریکی برای بیمار طی ۵ الی ۱۰ جلسه طراحی می شود.

برای گروه دوم دارو تقویتی عصبی و مولتی ویتامین تجویز می شود سپس بر اساس میزان کم شنوایی سمعک با برنامه مخصوص وزوز گوش تجویز می شودو تحریک الکتریکی برای بیمار طی ۵ الی ۱۰ جلسه طراحی می شود.
همچنین باید داروهایی که کنترل کننده فشار خون هستند باید در این مرحله توسط متخصص گوش و حلق و بینی یا متخصص مغز و اعصاب تجویز شود.

نکته:

باید به این نکته توجه داشته باشید درمان وزوز گوش به اقدام سریع شما وابسته است. ازاینرو اگر دچار وزوز گوش هستید باید سریعا اقدام کنید زیرا هرچه از زمان شروع وزوز بگذرد درمان آن سخت تر می شود.
هر روز با بیمارانی که مشکل وزوز دارند مواجه می شویم که درگیر وزوز گوش هستند. در عمده آنها وزوز بسیار بلند است اما متاسفانه علیرغم توضیحاتی که همکاران بنده در گذشته به آنها داده اند بسیاری از این موارد را رعایت نکرده اند.
همچنین به طور یقین می توانم بگویم بیش از ۹۸ درصد بیماران زمان زیادی را تلف کرده اند که وزوز گوششان را درمان کنند مثلا:
طب سوزنی رفته اند
زالو درمانی رفته اند
و غیره ….
که با این درمان های ناکار آمد فقط زمان طلایی که برای درمان سریعتر وزوز الزامی است را از دست داده اند. به همین علت به شما توصیه می کنیم لطفا در صورت ابتلا به وزوز گوش در اسرع وقت به متخصص شنوایی شناسی و کلینیک های شنوایی مراجعه کنید. طبق مطالعات انجام گرفته موفقیت درمان وزوز برای درمان های مختلف متغییر است به این اطلاعات دقت کنید:
موفقیت درمان طب سوزنی در مهار وزوز گوش: زیر ۲ درصد
موفقیت زالو درمانی در مهار وزوز گوش: صفر درصد
موفقیت دارو درمانی مثل جینکوبیلوبا: کمتر از ۱ درصد
موفقیت صدا درمانی و سمعک: بیش از ۹۶ درصد
موفقیت تحریک الکتریکی و صدا درمانی( سمعک ): ۹۹ درصد

با توجه به آمار براحتی می توان فهمید که درمان اول و آخر سمعک (صدا درمانی) و تحریک الکتریکی است.
با توجه به بحث های گفته شده چند نکته را در نظر بگیرید:

تا حد ممکن نترسید و وزوز گوش خودتان را زیاد بزرگ جلوه ندهید. زیرا وزوز بیماری خطرناکی نیست.
سعی کنید در مواقعی که وزوز خود را می شنوید خود را سرگرم کنید و یا تلویزیون را روشن کنید یا آهنگ گوش دهید.
اگر شب ها هنگام خوابیدن مشکل دارید و وزوز گوشتان شما را آزرده خاطر می کند یک آهنگ ملایم در اتاق خواب خود روشن کنید که محیط اتاق خیلی ساکت نباشد.
سعی کنید قبل از خواب چای ننوشید و سیگار استعمال نکنید .
توجه:
اگر شما علاوه بر وزوز گوش سرگیجه هم داریدحتما لازم است سریعا به متخصص گوش حلق وبینی مراجعه نمایید تا گوش شما مورد بررسی دقیق قرار گیرد.
موفق ترین درمان های وزوز گوش:

وزوز گوش:

اگر از وزوز رنج می برید و به دنبال یک درمان موثر هستید ،خواندن این مقاله را به شما توصیه می کنیم. در این مقاله به موفق ترین روش های درمانی وزوز می پردازیم.

سمعک:

وزوزگوش اگر به شدت جدی نباشد منجر به کمبود خواب ، افزایش استرس یا متاثر کردن وضعیت روانی می شود اما اگر جدی باشد، وزوز می تواند بسیار ناتوان کننده باشد. به همین دلیل است که برخی افراد اقدامات متفاوتی را برای خنثی کردن وزوز کردن گوش شان انجام می دهند ،یکی از این روشها سمعک هایی هستند که می توانند از بروز وزوز یا هر صدای دیگر در گوش شما جلوگیری کنند . متخصصین معمولا” سمعک ها را اغلب برای بیمارانی که دچار کم شنوایی بهمراه وزوز گوش هستند، تجویز می شوند.
کاهش شنوایی یک مشکل شایع در زمینه وزوز گوش است،اگرچه برخی از افراد با شنوایی طبیعی نیز ممکن است وزوز گوش را تجربه کنند. از دست دادن شنوایی اغلب یک روند غیر قابل توجه و تدریجی است و بسیاری از افراد وقتی به آنها گفته می شود که دچار کم شنوایی هستند تعجب می کنند.
بسیاری از افراد به اشباه اعلام میکنند که وزوز گوش به من اجازه نمیدهد که صدا های اطرافم را بدرستی بشنوم، حال آن که وزوز خود در اثر کم شنوایی بوجود میآید .
دقت کنید که سکوت یا نبود صدا در بسیاری از افراد (حتی افراد سالم) باعث بروز وزوز در گوش ها میشود . کم شنوایی هم باعث سکوت در عصب میشود .
هدف استفاده ازسمعک ها اصلاح هرگونه کم شنوایی با این احتمال است که ممکن است این امر به کاهش وزوز کردن گوش کمک کند. سمعک ها باید در تمام ساعات بیدار شدن مورد استفاده قرار گیرند تا بیشترین اثر را بر وزوز داشته باشند .
هنگام استفاده از سمعک، گوش و مغز توسط صداها و مکالمات محیطی طبیعی تر تحریک می شوند.حتی هنگامی که در یک اتاق ساکت هستید، سمعک صداهای محیطی را جمع می کند، مانند خنک کننده یا تهویه هوا.
این صداهای محیطی طبیعی یک اثر “پوشانندگی” برای وزوز گوش فراهم می کند. سمعک اجازه می دهد تا شنونده به آنچه را که قرار است بطور طبیعی بشنوند ، گوش فرا دهد و این عامل باعث “پوشاندن” وزوز خواهد شد.

برخی مطالعات تأثیر سمعک را بر زندگی روزمره برای بیماران دچار وزوز را بررسی کرده اند.
چگونه سمعک ممکن است به کاهش وزوز گوش و بهبود کیفیت زندگی شما کمک کند ؟
این مطالعات به وضوح نشان داده اند که برای تعداد قابل توجهی از افراد ، سمعک ها اثر وزوز را کاهش می دهند، همچنین این مطالعات مشخص ساخته اند که در افرادی که از دو سمعک در هردوگوششان بهره میبرند،رضایتمندی بسیار بالاتری فراهم شده است.

گردآوری وتنظیم:دکترعلی نریمانی

جراحزیبائی بینی وصورت

متخصص گوش حلق بینی وجراحی سروگردن

پست های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست